Bij subscription licensing van jouw software betaal je een vast bedrag per maand om gebruik te maken van de software. Het is een alternatief voor het kopen van de softwarelicenties. Maar waarom zou je voor deze abonnementsvorm kiezen?
Geen grote investering nodig
Veel bedrijven (en personen) hikken tegen de kosten van software aan. Naast de licenties kunnen er, afhankelijk van welke software je nodig hebt, ook kosten zijn voor hardware, infrastructuur, onderhoud, training, support en implementatie. En dan is er nog de tijd en energie die je zelf in de implementatie moet stoppen. Vooraf een grote investering doen, zonder dat dit direct waarde oplevert, is niet prettig. Al gaat de software je op lange termijn tijd en kosten besparen en jou succesvoller en slagvaardiger maken. Je kunt de initiële investering reduceren door voor subscription licensing te kiezen. Je wordt dan geen eigenaar van de software, maar kunt er wel net zo goed gebruik van maken.
Meer flexibiliteit
Je weet niet hoe de wereld er over 10 jaar uitziet. Of over 5 jaar. Of misschien is het zelfs onduidelijk hoe jouw bedrijf er over 1 jaar voor staat. Hoe gaat de economie zich ontwikkelen? Welke nieuwe behoeften onstaan er bij jouw klanten? Hoe ontwikkelt de technologie zich? In hoeverre slaag je erin om de ambities van jouw bedrijf waar te maken? Zomaar wat vragen die lastig te beantwoorden zijn. Of denk aan de impact van COVID-19. Die onzekerheid vraagt om flexibiliteit. En met subscription licensing ben je flexibel. Je kunt iedere maand het aantal gebruikers omhoog of omlaag bijstellen en iedere maand modules toevoegen of verwijderen. Daarbij hoef je niet de softwarelicenties af te schrijven over een X aantal jaren of een contract voor een lange periode af te sluiten.
“Met subscription licensing worden de kosten voorspelbaar en stabiel.”
Voorspelbare en stabiele kosten
Traditioneel zie je bij het uitzetten van de kosten van bedrijfssoftware in een grafiek over meerdere jaren grote pieken en dalen. Hoge kosten in het begin, ieder jaar vooruit betalen voor onderhoud en support en af en toe een kostbare upgrade. Met subscription licensing worden de kosten voorspelbaar en stabiel. De subscription fee kan meerdere componenten omvatten, zoals licenties, onderhoud, (technische) support, bug fixing, updates en upgrades. Zo weet je waar je aan toe bent qua kosten. En dat maakt het een stuk gemakkelijker om andere beslissingen te nemen en beleidsplannen uit te voeren.
Is subscription licensing dan altijd de beste keuze?
Nee, dat hangt af van jouw situatie. Het kan best zijn dat bovenstaande voordelen helemaal niet belangrijk zijn voor jou. Simpel gezegd; als je genoeg financiële middelen hebt, weinig behoefte aan flexibiliteit en goed kunt omgaan met pieken in kosten, dan is licenties kopen waarschijnlijk aantrekkelijker. Want over meerdere jaren berekend is de kans groot dat jouw totale kosten dan lager zijn. Wanneer je de keuze hebt tussen beide modellen is het verstandig om een rekensom te maken en de voor- en nadelen plus risico’s af te wegen.