Nieuws & Blog

Richt je op wat echt belangrijk is in de ERP-implementatie

Een ERP-implementatie is een tijdrovend project. Een van de belangrijkste ingrediënten om er een succes van te maken is ‘focus’. Probeer niet alles in het project mee te nemen, blijf niet hangen in details of randzaken en wees vastberaden wanneer het aan komt op het nemen van beslissingen.

Stop niet alles in ERP

ERP-software is veelomvattend, maar niet de perfecte oplossing voor alles wat er in jouw organisatie gebeurt. Alles in ERP stoppen maakt het project veel te ingewikkeld en levert je bovendien bij de go-live een resultaat op dat verre van optimaal is. Gebruik bijvoorbeeld voor technische tekeningen liever een tekenprogramma en houd sommige processen bewust buiten de scope van het project om deze pas later, bij een verbeterslag met je ERP-systeem, mee te nemen.

Richt je op de standaardprocessen

ERP-software ondersteunt de bedrijfsprocessen in de gehele organisatie. Hoe die processen eruit zien zul je samen met je collega’s en met je softwarepartner gaan definiëren. Daarbij krijg je al snel een opeenstapeling van uitzonderingen op de regel. En natuurlijk is het goed om er rekening mee te houden dat een proces soms anders verloopt of een tussenstap heeft, maar niet iedere uitzondering wil je in ERP ondervangen. Je wilt immers niet je aandacht richten op iets wat één keer eerder is voorgevallen of eens in de paar jaar gebeurt. Richt je op de standaardprocessen; hoe geschieden deze en hoe kun je dat het beste automatiseren in het ERP-systeem? Als je dat goed oplost heb je straks een goed systeem. Die paar uitzonderingen op de regel los je nog wel op met een work-around, een oplossing buiten het systeem of desnoods met maatwerk.

Neem beslissingen

Linksom of rechtsom gaat een ERP-implementatie je voor enkele belangrijke keuzes zetten. Je zult na moeten denken hoe je processen gaat opzetten. Kies je voor centraal of decentraal inkopen van onderdelen? Welke taken krijgen jouw monteurs en waar val je ze bewust niet mee lastig? Hoe gestructureerd gaat je verkoopafdeling werken en hoeveel vrijheid behouden ze? Het is belangrijk dat je daar weloverwogen beslissingen over neemt. Zet alle voor- en tegenargumenten op een rijtje en hak vervolgens de knoop door. Daarmee ga je mensen teleurstellen en daarme ga je bepaalde nadelen ondervinden. Maar dat mag jou en jouw team er niet van weerhouden om besluitvaardig en kordaat te zijn. Te vaak worden moeilijke keuzes uitgesteld en opzij geschoven, maar dat zorgt voor vertraging en verwarring. Verdiep je in de keuzes ten aanzien van de processen, luister naar de experts in jouw organisatie en bij de softwarepartner en neem vervolgens een beslissing waar je met de volledige projectgroep achter staat.

Vervolgstappen

De go-live met de software is een belangrijk moment, maar niet het einde. Zodra je succesvol draait met het ERP-systeem kun je je gaan richten op de zaken die je tijdens de implementatie buiten beschouwing hebt gelaten. Je start optimalisatietrajecten om processen verder te verfijnen en om extra functionaliteiten in gebruik te nemen. Zo maak je van een ERP-systeem dat goed draait een ERP-systeem dat geweldig draait.

Luuk Busschers is Consultant bij Dysel en helpt klanten bij het bereiken van hun doelstellingen door de inzet van branchespecifieke ERP-software.