Bij de aanschaf van nieuwe ERP-software ga je niet over één nacht ijs. Het is immers een forse investering met een behoorlijke impact op je bedrijfsvoering. Maak je de juiste keuze, dan ga je efficiënter en winstgevender werken. Maak je de verkeerde keuze, dan kan dat in het ergste geval het einde van je bedrijf betekenen. De aandacht in het selectieproces gaat vaak uit naar de softwarefunctionaliteiten en de processen, maar wat onderbelicht blijft is CONTINUÏTEIT. Terwijl het van cruciaal belang is niet enkel naar het heden te kijken, maar ook naar wat de beste keuze is voor de toekomst!
Continuïteit van het systeem
Je wilt een softwarepakket dat niet alleen nu voorziet in je behoeften, maar wat ook in de toekomst de beste keuze is. Let daarbij op:
– Technologie: Een systeem dat is gebaseerd op verouderde technologie, kan je in de toekomst in de problemen brengen. Er kunnen beperkingen ontstaan in mogelijkheden en/of het kan jouw organisatie in gevaar brengen. Denk b.v. aan snelheid, interfaces, elektronisch betalen, veiligheid, betrouwbaarheid, etc.
– Basis van het systeem: Is het systeem in de basis gebruiksvriendelijk, modern en uitgebreid qua mogelijkheden? Of is het door een whizzkid in elkaar geschroefd ergens op een zolderkamer?
– Toevoeging door de partner: Wat heeft jouw ERP-partner toegevoegd aan functionaliteiten en mogelijkheden? Het is belangrijk dat dit aansluit op wat jouw organisatie nodig heeft.
Continuïteit van de partner
Het voortbestaan van de partner is net zo belangrijk. Kijk daarbij naar:
– Customer base: Hoeveel organisaties werken met hetzelfde pakket? En zijn dit organisaties in dezelfde branche als jouw organisatie?
– Financiële cijfers: Hoe presteert jouw ERP-leverancier in de laatste jaren? Er zijn genoeg financiële cijfers te vinden of op te vragen die jou een goed beeld geven van het financiële welzijn van de ERP-partner.
– Focus: Schiet jouw ERP-leverancier lukraak op alle bedrijven om zich heen of is er een duidelijke specialisatie in één of enkele branches? Enkel de laatste strategie is op lange termijn rendabel.
En mocht de partner toch kopje onder gaan, is de broncode van de software dan veilig ondergebracht bij een escrowpartij?
De continuïteit van jouw ERP-systeem en ERP-partner heb je natuurlijk niet in de hand, maar er zijn zeker wel een paar indicatoren waar je op kunt letten. Dat kost je weinig moeite en kan je veel ellende besparen.
Philip van Kemenade is marketer bij Dysel en heeft dagelijks contact met eindgebruikers van software.