Dagelijks help ik klanten om het maximale uit hun business te halen door de inzet van slimme software-oplossingen. En waar ik van overtuigd ben geraakt is dat de juiste ‘attitude’ echt het verschil kan maken. Een kritische, open en eerlijke houding van zowel de klant als van mij als consultant is een absolute must om het optimale resultaat te behalen.
Waarom de consultant kritisch moet zijn
Als consultant moet je niet de klant geven waar hij om vraagt. Dat klinkt misschien raar, maar het is eenvoudig uit te leggen. Als je de klant echt vooruit wilt helpen, moet je de klant geven wat hij nodig heeft. Dat betekent dat je ieder proces van de klant tegen het licht moet houden, iedere eis of wens ten aanzien van het systeem in de weegschaal moet leggen en kritisch moet vragen naar het waarom achter een mening van de klant. Als consultant weet je namelijk beter hoe processen optimaal verlopen en of de vereisten van de klant ten aanzien van de software reëel zijn of dat een procesaanpassing of workaround passender is. Dat kan leiden tot pittige onderlinge discussies, maar dit is nodig om het beste projectresultaat te bereiken. Je moet als consultant een professionele houding aannemen, discussies niet uit de weg gaan, kritiek niet op de persoon richten maar op het proces en andersom kritiek van de klant niet persoonlijk opvatten.
Waarom de klant kritisch moet zijn
Een ERP-systeem raakt de complete organisatie en de keuzes die je tijdens de implementatie maakt hebben invloed op het succes van de organisatie voor de komende jaren. Gebruik de ERP-implementatie daarom om stappen voorwaarts te zetten. Dat betekent dat je niet je huidige processen 1-op-1 moet kopiëren naar een nieuw systeem, maar dat je moet openstaan voor veranderingen en verbeteringen. Nieuwe manieren van werken waar je wellicht aan moet wennen, maar die de organisatie ten goede moeten komen. Zorg dat je intern allemaal kritisch kijkt naar de bedrijfsprocessen en ontdekt waar ruimte voor verbetering ligt. Anderzijds moet je ook kritisch zijn op wat de consultant je voorschotelt en niet alles klakkeloos accepteren. Als een bepaalde processtap of feature in de software van groot belang is voor jouw bedrijf moet je je hier hard voor maken en deze aanpassing verdedigen.
De kortste weg naar succes
ERP-software kan echt het verschil maken voor organisaties. Kies je voor een goed systeem met ondersteuning van een deskundige partner dan behaalt jouw bedrijf een duidelijk concurrentieel voordeel. Maar de software is slechts een tool, jouw manier van werken is veel belangrijker. En daar is een kritische houding nodig van zowel jou als de softwarepartner. Sta open voor kritiek, wees zelf kritisch, durf te zeggen waar het op staat en je zult zien: dit is de kortste weg naar succes.
Luuk Busschers is Consultant bij Dysel en helpt klanten bij het bereiken van hun doelstellingen door de inzet van branchespecifieke ERP-software.