Nieuws & Blog

Een computer in iedere machine

Misschien kun je je nog deze mission statement van Microsoft herinneren: “Een computer plaatsen op ieder bureau en in ieder huis.” Dat was ten tijde van de pc-revolutie. En het gebeurde. Een computer op ieder bureau, in ieder huis en uiteindelijk in iedere broekzak.

Een familie van diensten en devices

Vervolgens was het in 2013 dat de CEO van Microsoft op dat moment, Steve Ballmer, de nieuwe corporate missie van Microsoft aankondigde: “een familie van apparaten en diensten creëren voor individuen en bedrijven die mensen wereldwijd thuis, op het werk en onderweg bijstaan in de activiteiten die ze het meest waarderen.” Microsoft realiseerde zich dat IT een steeds belangrijkere rol speelde in het dagelijks leven van individuen en in de activiteiten van bedrijven. En nu, in 2017, vindt er een nieuwe revolutie plaats die opnieuw het belang en de kracht van informatietechnologie bewijst.

De industriële IoT-revolutie

Waar de pc-revolutie een computer op ieder bureau plaatste, zal de Industriële Internet of Things-revolutie leiden tot een computer in iedere machine.

Internet of Things is het internetwerken van ‘objecten’ zoals apparaten, voertuigen, gebouwen en andere items – voorzien van elektronica, software, sensoren, actuatoren en netwerkverbindingen waarmee deze objecten gegevens verzamelen en uitwisselen. Het zijn niet langer alleen mensen die met elkaar communiceren (gebruikmakend van computers en andere devices), maar ‘dingen’ die allerlei informatie uitwisselen met andere ‘dingen’.

Eindeloze mogelijkheden

Een computer in iedere machine biedt geweldige mogelijkheden. Je hebt misschien mijn blog over Digital Business Transformation gelezen, waarin ik enkele voorbeelden geef van hoe Internet of Things, digital business en slimme machines een bijdrage kunnen leveren aan organisaties.

Maar de voordelen zijn uiteraard niet beperkt tot bedrijven. Als individu wordt je leven zoveel gemakkelijker dankzij de Internet of Things-revolutie. Denk aan smart home-toepassingen, waarmee je de verwarming kunt inschakelen voordat je thuiskomt of de lichten uit kunt zetten, zelfs nadat je het huis hebt verlaten. Of ‘connected cars’; voertuigen die hun eigen werking, onderhoud en comfort van passagiers met behulp van boordsensoren en internetconnectiviteit kunnen optimaliseren.

Beveiliging en IOT

Zijn er geen zorgen dan, enkel positief nieuws? Nou nee. We moeten ons zorgen maken over de beveiliging en onze privacy. Cybercriminelen zijn door het dolle nu ze horen dat er naar schatting vijfentwintig miljard apparaten online zijn, waarvan op basis van een ander onderzoek circa 70 procent van deze Internet of Things-apparaten niet beveiligd is. We moeten niet alleen nadenken over de geweldige dingen die we kunnen bereiken met informatietechnologie, maar ook de risico’s overwegen die daarmee gepaard gaan.

Philip van Kemenade is marketer bij Dysel en heeft dagelijks contact met eindgebruikers van software.