Nieuws & Blog

Dit zijn jouw software deployment opties

In het verleden werd alle software bij bedrijven geïnstalleerd op lokale computers. Iedere organisatie had een eigen server, die door de ICT-afdeling werd beheerd. Heel simpel, meer keuze was er niet. Dat is tegenwoordig wel anders. De traditionele ‘on-premise’ deployment is nog steeds een optie, maar volledig in de cloud en hybride varianten worden steeds populairder. Het hangt allemaal af van jouw voorkeuren en omstandigheden. Welke zaken wil je in eigen beheer hebben? Waar wil je op de expertise van een partner vertrouwen? Bij deze op een rijtje uit welke software deployment opties je kunt kiezen en wat de verschillen zijn.

On-Premise

Heeft jouw organisatie de beschikking over eigen up-to-date servers, voldoende opslagcapaciteit en goede infrastructuur? Dan ligt een on-premise deployment voor de hand. De software wordt lokaal geïnstalleerd en onderhouden. Je draagt als bedrijf zelf (of met hulp van een ICT-partner) de volledige verantwoordelijkheid voor het beheren en onderhouden van de omgeving, om ervoor te zorgen dat de software naar behoren blijft functioneren. Dit is de juiste keuze voor bedrijven die volledige controle over de omgeving wensen of die recent investeringen hebben gedaan in hardware en infrastructuur. Beschikt jouw organisatie niet over de benodigde componenten voor een succesvolle on-premise installatie? Dan kunnen de initiële aanschafkosten weleens erg hoog zijn en zijn de alternatieven hieronder wellicht interessant.

Infrastructure as a Service (IaaS)

Bij Infrastructure as a Service (IaaS) leg je het beheer van de hardware (servers, serverruimte, etc.) in handen van een gespecialiseerde ICT-partner. Het configureren, onderhouden en vervangen van de servers gebeurt door jouw ICT-partner. Ideaal wanneer je niet over de juiste expertise beschikt of tijd wilt besparen. Daarnaast kun je met IaaS kiezen om de hardware niet meer aan te schaffen, maar in abonnementsvorm maandelijks te betalen voor het gebruik. Het beheer van de omgeving, dus ook de software-applicaties, die gebruik maakt van de infrastructuur is wel in jouw handen.

Platform as a Service (PaaS)

Maximale ontzorging bereik je met Platform as a Service (PaaS). Naast de infrastructuur verzorgt de ICT-partner in een PaaS-model ook de inrichting van het platform. Daarbij kun je denken aan het besturingssysteem en middleware (b.v. IIS, .NET, SQL, etc.). Je hoeft je niet bezig te houden met het aanschaffen en onderhouden van hardware en infrastructuur en kunt op eenvoudige wijze tijd en kosten besparen.

Software as a Service (SaaS)

Naast dat je het beheer over servers en infrastructuur kunt uitbesteden is het ook mogelijk om alleen beheer van een applicatie uit te besteden. Dit heet Software as a Service (SaaS). In dit model wordt het vollediger beheer van de omgeving, die nodig is om de applicatie te laten draaien, door de SaaS-aanbieder geregeld. Denk hierbij aan infrastructuur, operating systems, database, server, back-up, etc. Zelf moet je nog wel voor een goede internetverbinding zorgen. De SaaS-aanbieder is vaak een andere partij dan de partner die je kiest voor IaaS of PaaS.

Er is geen standaard ROI-tool die uitrekent wat de beste keuze is voor jouw organisatie. Het hangt namelijk volledig af van de omstandigheden binnen jouw organisatie en jouw eisen en wensen. Breng daarom nauwkeurig de situatie binnen jouw organisatie in kaart. Welke componenten en expertise heb je in huis? Welke rol spelen aspecten als veiligheid, wetgeving, flexibiliteit, IT-strategie en de toekomstplannen? En natuurlijk, wat zijn de kosten (initieel en periodiek) van de deployment opties? Op die manier kun je een onderbouwde keuze maken.

Jean-Pierre Reniers is Technical Consultant bij Dysel en ondersteunt klanten bij alle technische vraagstukken omtrent het gebruik van bedrijfssoftware.