Als support consultant help ik mensen die bij equipment dealers werken om te begrijpen hoe softwareoplossingen hun taken gemakkelijker en aangenamer kunnen maken. Demo’s van onze softwareoplossingen voor klanten en prospects zijn ook onderdeel van mijn werk. Onze software voorstellen aan mensen is erg leuk om te doen. En het is compleet anders dan training geven of support bieden. Hier zijn een paar dingen die ik heb geleerd die belangrijk zijn bij een softwaredemonstratie.
Vertel het publiek wat je gaat demo’en
Je publiek weet waarschijnlijk in grote lijnen wat ze te zien zullen krijgen in je demo. Ze hebben je uitgelegd wat belangrijk voor hen is en ze hebben de agenda voor de demo van je ontvangen. Het is echter nog steeds erg belangrijk om jouw publiek stap voor stap te vertellen wat je aan ze toont. Vooral in demo’s die wat langer duren, moet je er zeker van zijn dat je de aandacht van het publiek vasthoudt. Door hen te vertellen welk proces er volgt, zullen ze beter gefocust zijn.
Hou het simpel
De doelen van een demo zijn om de software te introduceren, het potentieel van het systeem te laten zien en interesse en bewustzijn te creëren. Het is niet nodig om alle features en functionaliteiten te tonen of om te bewijzen dat het systeem alle details en uitzonderingen aankan. Houd het daarom simpel. Toon de belangrijkste processen, gebruik eenvoudige en relevante voorbeelden en bewaar de extra’s en de gedetailleerde zaken voor volgende sessies. Bovendien is het in veel gevallen onmogelijk om alles in een demo te behandelen, simpelweg omdat dat te veel tijd zou kosten.
Ga goed om met vragen
Zorg ervoor dat jouw demo interactief is. Dat kan vooral in een online remote demo lastig zijn omdat je de gezichten en lichaamstaal van je publiek niet ziet. Vertel hen dat ze je mogen onderbreken met vragen en check regelmatig of ze begrijpen wat je zegt. En reserveer wat tijd aan het einde van de demo voor vragen en discussie. En maak je geen zorgen, mensen verwachten niet dat je meteen het antwoord op elke vraag weet. Enkele adviezen met betrekking tot hoe om te gaan met vragen van je publiek:
– Ga niet te veel in op details; sommige mensen in jouw publiek willen misschien alles weten over een heel specifiek onderwerp. Maar dat kan de demo vertragen, je kunt de aandacht van de rest van de mensen verliezen of je krijgt te maken met vragen waar je je niet op hebt voorbereid.
– Het is prima om vragen te ‘parkeren’; misschien wil je een vraag later in de demo of aan het einde afhandelen. Het is prima om dat te doen wanneer je daarmee het tempo in je demo houdt.
– ‘Nee’ is ook een antwoord; met een demo wil je jouw publiek overtuigen dat je de juiste oplossing voor hun organisatie hebt. Maar probeer niet ‘ja’ te antwoorden op alles waar ze om vragen. Soms moeten mensen ‘nee’ accepteren als antwoord.
– Je weet niet het antwoord op alles; sommige vragen zijn mogelijk te ingewikkeld om onmiddellijk te beantwoorden of vereisen extra research of navraag bij een van jouw collega’s. Zeg in dat geval dat je snel bij ze terugkomt met het antwoord.
Ashley Harris is support consultant bij Dysel en gespecialiseerd in hoe bedrijfssoftware helpt om equipment dealers succesvoller te maken.