“Zeg maar wat u wilt en wij bouwen het.” Dat was jarenlang het credo in de wereld van bedrijfssoftware. En hoewel het klinkt alsof je op deze manier een droomsysteem ontwikkelt, is de kans veel groter dat je een nachtmerrie creëert. Daarom is het tijd om vaarwel te zeggen tegen maatwerk-bedrijfssoftware.
De vele nadelen van maatwerk-bedrijfssoftware
Maatwerk-bedrijfssoftware laat je ontwikkelen, omdat jouw organisatie aan de standaard software niet genoeg heeft. Vanwege jouw unieke processen, vereisten of doelstellingen heb je functionaliteit nodig die speciaal voor jou moet worden ontwikkeld. En in sommige gevallen is dat best te verantwoorden; het stukje maatwerkfunctionaliteit kan jou daadwerkelijk een kostenbesparing of winstverhoging opleveren die opweegt tegen de kosten van het maatwerk. Maar in veel gevallen is er ook een andere manier om het op te lossen en wordt er door bedrijven onvoldoende stil gestaan bij de vele nadelen van maatwerk-bedrijfssoftware:
- Het is duur om te ontwikkelen: onderzoek, ontwerp, ontwikkeling, testen, implementatie, overleg, re-work, training. Zelfs in een klein stukje maatwerk zit uren werk.
- Het maakt de implementatie ingewikkelder en langer: bij het implementeren van standaard software weet je wat er moet gebeuren, maar bij maatwerk is het nieuw en stuit je op onverwachte zaken.
- Support kan een probleem worden: Ondersteuning bij maatwerksoftware kan lastig zijn. Kent de support consultant het stuk maatwerk? Zijn de medewerkers die betrokken waren bij ontwikkelen van het maatwerk nog werkzaam in het bedrijf?
- Upgraden wordt duur en ingewikkeld: Wanneer je naar een nieuwe versie van jouw bedrijfssoftware wilt upgraden geldt voor maatwerkfunctionaliteit dat dit mogelijk deels of zelfs geheel opnieuw dient te worden ontwikkeld en geïmplementeerd.
- Je krijgt wat je vraagt, niet wat je nodig hebt: Misschien wel het grootste nadeel. Hoewel je denkt dat maatwerk jouw problemen oplost, hoeft dat niet het geval te zijn. Maatwerk voor een inefficiënt proces brengt je niet verder. En bij complex maatwerk wordt het extra moeilijk om aan verwachtingen te voldoen en de perfecte oplossing te ontwikkelen.
“Meer gebruikers, nieuwe modules, externe applicaties, nieuwe releases, interfaces en integraties; kan de oplossing met jou meegroeien zonder maatwerk?”
Blijf bij de standaard
Werk zoveel mogelijk met standaard software. Makkelijker gezegd dan gedaan, want wat doe je dan met die onderdelen van jouw bedrijf waar de standaard niet in voorziet? Door het kiezen van de juiste softwarepartner en het juiste softwarepakket voorkom je maatwerk:
- Kies een flexibele oplossing die je kunt uitbreiden en aanpassen: Let bij het selecteren van bedrijfssoftware erop dat je een systeem kiest wat gemakkelijk kan worden uitgebreid, aangepast en geupgraded. Meer gebruikers, nieuwe modules, externe applicaties, nieuwe releases, interfaces en integraties; kan de oplossing met jou meegroeien zonder maatwerk?
- Kies een bewezen succesvolle, branchespecifieke oplossing: Een branchespecifiek systeem dat bij bedrijven is geïmplementeerd die vergelijkbaar zijn met jouw bedrijf bevat hoogstwaarschijnlijk de functionaliteiten die jij nodig hebt. Bij een generiek softwarepakket of een systeem dat voor het eerst in jouw branche wordt ingezet is de kans groot dat je functionaliteit mist en maatwerk noodzakelijk is.
- Kies een softwarepartner met branchekennis en -ervaring: Niet alleen de software, maar ook jouw softwarepartner speelt een cruciale rol in het beperken van maatwerk. Een specialist in jouw branche helpt je om processen te optimaliseren en ondersteunt deze processen met een standaardapplicatie. Ook richting de toekomst zorgt een branchespecialist ervoor dat in nieuwe eisen en wensen in de standaard wordt voorzien.
Bij Dysel helpen we equipment management organisaties. Meer weten over hoe wij je helpen met een branchespecifiek standaard softwarepakket? Neem contact met ons op!