Veel organisaties zien ERP-software primair als een IT-onderwerp. Maar IT is een middel, geen doel. ERP draait om het verbeteren van jouw organisatie, waardoor je jouw ambities kunt waarmaken. En dus moet jouw ERP-leverancier een business partner zijn die op strategisch niveau met je meedenkt. Maar is jouw ERP-leverancier klaar voor deze uitdaging?
Branchespecialisten vs. klanten in iedere branche
Om een volwaardige sparringpartner op strategisch gebied te zijn, moet jouw ERP-leverancier jouw type bedrijf door en door kennen. Ervaring hebben met het helpen van vergelijkbare bedrijven. Je wilt niet aan de ERP-leverancier hoeven uit te leggen hoe jij werkt en hoe jouw processen zijn ingericht. Nee, je wil juist horen wat de meest optimale manier van werken is, hoe processen efficiënter kunnen en hoe je winstgevender kunt worden. Je hebt specialisten in jouw branche nodig. Een ERP-leverancier die slechts één branche bedient wil zich specialiseren in hoe deze klanten het beste geholpen kunnen worden, terwijl een ERP-leverancier met vele klanten in allerlei branches als doel heeft om zoveel mogelijk te verkopen.
Realiseren van de ambities vs. focus op de software
Hoe ziet of zag jouw ERP-leverancier haar rol bij de implementatie? Een business partner wil jouw bedrijf efficiënter en effectiever laten werken, zodat je jouw groeidoelstellingen behaalt. Een softwareverkoper wil een functioneel goedwerkend systeem verkopen en implementeren zonder aandacht voor hoe het jouw organisatie gaat helpen. Bij een business partner staat het succes van jouw organisatie op één en de software is daar ondergeschikt aan. Natuurlijk wil je een ERP-systeem dat goed functioneert, maar dat is niet het doel an sich. Dat levert namelijk geen geld op. Processen die sneller, beter en foutloos zijn georganiseerd en zijn geautomatiseerd leveren winst op.
“Voor een business partner is de livegang juist het beginpunt i.p.v. het einde.”
Continu contact vs. bel maar als er iets is
De implementatie zit erop, je bent live en heel het bedrijf werkt met het nieuwe ERP-systeem. Hoe nu verder? Een softwareverkoper zal uit beeld verdwijnen en enkel terugkomen om je nog meer te verkopen of wanneer je een probleem meldt. Voor een business partner is de livegang juist het beginpunt i.p.v. het einde. De start van een intensieve samenwerking om jouw bedrijf continu maximaal te laten profiteren van de automatisering. Denk b.v. aan:
- Implementeren van extra functionaliteiten en oplossingen die bewust voor een fase na livegang zijn bewaard.
- Het gebruik van de software monitoren en waar nodig optimalisaties doorvoeren, hetzij functioneel, hetzij procesaanpassingen.
- Jouw organisatie proactief benaderen bij veranderingen in wet- en regelgeving en ontwikkelingen in de branche die effect hebben op de eisen t.a.v. automatisering.
- Met je meedenken bij belangrijke nieuwe stappen van jouw bedrijf, zoals een overname, nieuwe vestiging, een nieuwe doelgroep of nieuwe producten.
Krijgen wat je nodig hebt vs. krijgen waar je om vraagt
“U vraagt, wij draaien.” Helaas gebeurt het nog te vaak dat ERP-projecten beginnen met een lange lijst van functionele requirements die allemaal of zoveel mogelijk gerealiseerd moeten worden in het systeem. Je krijgt dan waar je om hebt gevraagd, maar het kost veel tijd en geld zonder dat je erop vooruit gaat. Je hoort juist te krijgen wat je nodig hebt. Een partner die jou vertelt hoe het beter kan, die inzichten heeft die jij niet hebt, die veranderingen teweegbrengt die tot succes leiden. Dat is wat een business partner wel doet en wat een softwareverkoper niet doet.
Philip van Kemenade is marketing manager bij Dysel en heeft dagelijks contact met eindgebruikers van software.