Een van de meest onderschatte aspecten bij het gebruik van software is het belang van moderne technologie. “Als het werkt, dan is het goed” wordt vaak geroepen. Maar met die gedachte werp je belemmeringen op voor jouw organisatie. Wil je écht succesvol zijn, dan maak je gebruik van innovatieve technologie.
Voorlopen op concurrentie
Het gebruik van de juiste software, of dat nu Office, ERP, CRM of b.v. een mobiele applicatie is, stelt je in staat om een concurrentieel voordeel te behalen. Beter geautomatiseerde processen betekent beter functioneren als organisatie en beter voor de dag komen bij klanten. Verouderde software betekent doorgaans dat je de voorsprong op de concurrentie inlevert of zelfs achteropraakt. Als de concurrent binnen een week kan leveren, maar jij hebt twee weken nodig, dan gaat je dat geld kosten.
Niet beperkt worden in mogelijkheden
Nieuwe technologieën brengen nieuwe mogelijkheden. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in steeds hoger tempo op, waardoor het belang om bij te blijven groeit. Software die is gebaseerd op verouderde technologie kan je beperken in je mogelijkheden. Bijvoorbeeld doordat de software niet compatibel is met een bepaald besturingssysteem, niet kan communiceren met een nieuwere applicatie of niet in staat is nieuwe features te faciliteren.
Snelheid en daadkracht
Trage, slecht functionerende software zorgt voor veel tijdverlies en frustraties. Wanneer je werkt met moderne, innovatieve software en ook de andere randvoorwaarden, b.v. hardware en verbindingen in orde hebt, kun je als organisatie sneller handelen en werk je met meer plezier en gemak met de software.
Veiligheid en betrouwbaarheid
Veiligheid is misschien wel de belangrijkste reden om voor software te kiezen die gebaseerd is op moderne technologie. Met verouderde software loop je het risico op beveiligingsproblemen en kwetsbaarheden. Het systeem kan ook instabieler worden, vaker uit de lucht zijn en de productiviteit in gevaar brengen. Ook loop je het risico dat de data in je systeem na verloop van tijd onbruikbaar is en niet meer geconverteerd kan worden.
Genoeg redenen dus om bij de aanschaf van software alvast naar de toekomst te kijken. Verschijnen er regelmatig updates van het systeem? Staat de leverancier van het systeem voor continuïteit en innovatie? Welke risico’s loopt mijn organisatie wanneer ik niet upgrade? Dit zijn wellicht niet de vragen die je als eerste stelt bij aanschaf van software, maar het is zeker belangrijk hier bij stil te staan.
Philip van Kemenade is marketer bij Dysel en heeft dagelijks contact met eindgebruikers van software.